Hakaton 2014

Ekipno takmičenje programera u izradi aplikacija za samo 24 sata!

Prvi Hakaton na jugu Srbije održan je na Elektronskom fakultetu u Nišu, 22. i 23. novembra 2014. Takmičilo se 10 timova koji su sa ovog događaja otišli bogatiji za neprocenjivo iskustvo. Prijava je bila otvorena za sve zainteresovane, a najviše je bilo prijavljenih studenata sa Elektronskog i Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, kao i sa Računarskog i Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Nakon svečanog otvaranja, prisutni su imali prilike da čuju predavanja predstavnika kompanija.

Aleksandar Aleksić - Nordeus

Stručni žiri, koji su činili docent dr Aleksandar Milosavljević i mr Vladan Mihajlović sa Elektronskog fakulteta u Nišu i Aleksandar Aleksić iz kompanije Nordeus, predstavio je temu i takmičenje je moglo da počne!

Takmičari su uz konsultacije žirija imali 24 sata da osmisle i kreiraju aplikaciju koja olakšava studiranje. Svakom timu je bila obezbeđena prostorija za rad, a na raspolaganju su im bile i prostorije za odmor, obroke i razonodu.

Suočeni sa pritiskom, malo vremena i jakom konkurencijom, takmičari su uspešno ispunili zadatke i predstavili zanimljiva rešenja fokusirana kako na samo učenje, tako i na ostale aspekte studentskog života.

Prvo mesto za aplikaciju Okreni me osvojio je tim „Bazinga!” u sledećem sastavu: Aleksandar Nikolić, Ivan Nikolić, Dušan Stanojević (sa Fakulteta informacionih tehnologija) i Petar Slović (sa Elektronskog fakulteta u Nišu). Aplikacija omogućava studentima-korisnicima da se prijave za učenje određenog predmeta i time na raspolaganje dobiju materijale ostalih studenata koji slušaju isti predmet. Materijali su organizovani u vidu kvitica gde se sa jedne strane nalazi pitanje, a na poleđini tačan odgovor koji se prikazuje nakon što korisnik odabere tu opciju. Na taj način je omogućeno studentima da proveravaju svoje znanje, a dodatno mogu kreirati svoje kartice, rangirati pitanja ili učiti u interaktivnom („kviz”) modu.

Tim Bazinga!

Drugo mesto za aplikaciju eŠalter pripalo je timu „Coders +1” koji su činili Milutin Stanković, Marko Manojlović, Aleksandar Tošić (sa Elektronskog fakulteta u Nišu) i Miloš Mirković (sa Univerziteta Metropoliten). eŠalter je aplikacija koja olakšava administraciju i smanjuje uvek prisutno čekanje u redovima. Omogućava naručivanje dokumenata od strane studenata, uplatu školarine, prijavu i uplatu ispita i drugo.

Tim Coders +1

Treće mesto pripalo je timu „MUFI” (Filip Stanisavljević i Ivan Petrović sa Računarskog fakulteta, Milan Pandurov sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Uroš Joksimović sa Računarskog fakulteta) za aplikaciju EVAN. Ona ima za cilj da poveća interaktivnost na fakultetskim predavanjima tako što studente uključuje u tok nastave i daje predavaču povratnu informaciju o tome koliko studenata u datom trenutku može da prati predavanje. Aplikacija je sačinjena iz dva dela: za studente (Android aplikacija kojom studenti mogu da postavljaju pitanja, odgovaraju ili informišu predavača koliko prate predavanje) i profesore (web aplikacija koja omogućava prikaz prezentacija, broj studenata koji aktivno prati predavanje, postavljanje pitanja studentima i prikaz studentskih pitanja).

Tim MUFI

Pobednički timovi nagrađeni su Samsung Evo SSD-ovima od 250GB i jednogodišnjim Silver GitHub planom (I mesto), Samsung Galaxy Tab 3 tabletima i jednogodišnjim Bronze GitHub planom (II mesto) i bežičnim tastaturama, Gaming slušalicama i šestomesečnim Bronze GitHub planom (III mesto).

Izvorni kod aplikacija ostalih timova zajedno sa njihovim opisima dostupan je na SICEF-ovom repozitorijumu na Github-u. Atmosferu sa samog takmičenja možete pogledati u Facebook albumu na SICEF-ovoj stranici.

Čekamo te i ove godine

Okupi tim i prijavi se!